Japonští režiséři animovaných filmů (2022)

 

Začnu nejoblíbenějšími. Projdeme si režiséry, jejichž díla miluju nejvíce.

Hayao Miyazaki

Snímek Můj soused Totoro (1998) jsem viděl mnohokrát. Plochou ve filmu sice malý, ale velmi výrazný motiv dlouhodobě nemocné maminky silně vibruje. Je tam láska, laskavost, statečnost a mnohem více. Mamince režiséra Miyazakiho, když byl malý, byla diagnostikována leukémie. Ve filmu se pan Hayao s hologramem maminky vypořádal nádherně.


Hned vedle v přihrádce mám Šepot srdce (1995). Kouzelný příběh, s nerváky mladých hrdinů. Konec míří do světla. Paráda. Podívejte se.



Makoto Šinkai

Zůstal jsem paf jedno horké léto po prvním shlédnutí filmu Kimi No Na Wa (2016), tedy Your Name. Nechci příliš prozradit. Jde o strhující příběh, ve kterém taky dojde k uzavření kruhu. Mitsuha je středoškolačka, která mívá zvláštní živé sny…



Satoši Kon

Paprika (2006) je pro mě důležité dílo. Tady je trailer k mysterióznímu filmu Paprika.


Naučil jsem se profesorův proslov s patřičným hereckým projevem. Předvedl jsem ho asi dvakrát blízkým a vzbudil smích. Přehrajte si originál se skvělým dabingem. Ovšem, že jsem živou ukázku ukončil pouhým rozběhem bez proskočení skleněným oknem.


Profil na ČSFD

Goró Miyjazaki

Goró je syn Hayao Miyazakiho. Představím vám ho prostřednictvím snímku From Up on Poppy Hill (2011) uvedeným také pod názvem Maková hora nebo Kokurikozaka kara.
Vydejte se na exkurzi do Tokia v roce 1964, kde vrcholí přípravy na olympiádu. Dva spolužáci bojují za záchranu staré klubovny, ale to není zdaleka všechno… Mimochodem, film mě přiměl nastudovat si námořní vlajkovou abecedu.



Isao Takahata

Takahata byl dlouholetý blízký spolupracovník Hayao Miyazakiho. Nejúžasnějším dílem se mi zdá Laputa: Nebeský zámek (1986). Výpravné akční fantasy, ve kterém jsem dokonce fandil vzdušným pirátům pro jejich dobrá srdce.


Ještě chci zmínit Takahatův retrospektivní snímek Vzpomínky jako kapky deště (1991). Tempo má klidné a velmi mi připomíná psychoanalýzu. Sedmadvacetiletá žena vzpomíná, jaké to bylo dřív. Od ananasu, jediné facky od táty, dělení zlomků, kterému nerozuměla, až po první lásky.



Profil na ČSFD

Čtěte také: Studio Ghibli přišlo o otce, Miyazaki o přítele

Kjóhei Išiguro

Film Slova v bublinách (2020) je pro mě největším překvápkem od Netflixu. Knihovna animovaných filmů je tam velmi slušná. A těch seriálů. Mě zajímají celovečeráky.
Letní prázdniny v japonském městečku, tennageři, obchoďák, vyměněné mobily a pátrání po ztracené gramofonové desce. Parádní ingredience, ze kterých režisér umíchal osvěžující koktejl v jasných reflexních barvách. Navíc se dozvíte, co je to haiku.



Kacuhiro Ótomo

Uvádím také režiséra jednoho ze zásadních filmů anime. Akira (1988) se mi líbila s ohledem na rok vzniku. Je dobré film znát. Velké nadšení mám pro dobový cool styl a kostýmy. Atmosféra jako hrom. K dalším Ótomovým filmům se myslím v budoucnu ještě dostanu.



Mamoru Hosoda

Pan Hosoda je můj nejnovější objev. Jeho filmy Vlčí děti (2012), Kluk ve světě příšer (2015) nebo nebo Mirai, dívka z budoucnosti (2018) jsou opravdové diamanty. Fantazijní motivy zasazené do reality našeho “reálného” světa.




Trailery jsem vybíral původní. V japonském znění, s titulky. Úvodní obrázek je z filmu Slova v bublinách. Nejlepší zážitek z příspěvku budete mít ve večerním světle na velkém zobrazení.
Úplný zážitek z animovaných snímků mám, když je zvuk v japonštině doplněný vkusným překladem, českými titulky. Hudba je důležitá, protože dotváří emoce, a tak používám při sledování filmů studiový poslech. 

Komentáře